dinsdag 9 april 2013

Die vrou van yster en die man agter tralies

Gisteren is Margereth Thatcher overleden, alles behalve een onbesproken vrouw. Veel inkt zal er deze dagen vloeien over haar verwezenlijkingen, en de één zal die met lof beschrijven terwijl de ander ze vakkundig zal afbreken. In Zuid-Afrika is de publieke opinie echter simpeler: hier stond ze aan de verkeerde kant van de geschiedenis.


Toen tijdens de hoogdagen van de globale anti-apartheid beweging in 1987, een reporter aan Thatcher vroeg of het ANC (de partij van Mandela) ooit aan de macht zou komen in Zuid-Afrika zei Thatcher het volgende:

The ANC is a typical terrorist organisation [...] Anyone who thinks it is going to run the government in South Africa is living in cloud-cuckoo land

Hiermee verkondigde ze niet enkel haar mening, maar de mening van de rechtervleugel van haar partij. Teddy Taylor, een Brits Parlementslid, zei ooit “Nelson Mandela should be shot”. Studenten van de Federation of Conservative Students werden betrapt op het dragen van “Hang Nelson Mandela”-badges. Wanneer in 1984 de Zuid-Afrikaanse President Botha[i] naar Europa kwam om steun te zoeken voor zijn zachtere apartheid  was Thatcher de enige Europese leider die hem uitnodigde (zie foto hierboven). Wanneer in 1990 Nelson Mandela een uitnodiging van Thatcher weigerde, reageerden de leden van haar partij gepikeerd: “How much longer will the Prime Minister allow herself to be kicked in the face by this black terrorist?” (Terry Dicks MP). Misschien nog belangrijker was haar terughoudendheid om het Apartheidsregime sancties op te leggen.


Dus Thatcher was één van de belangrijkste Westerse aanhangers van het Apartheidsregime? Nee, alles behalve.

I do not like apartheid. It is wrong. I like valuing people for what they are, not for their colour or their background. Apartheid is wrong and it has to go.” (Thatcher, 8 juli 1986, The Guardian)

Thatcher haar visie op een meritocratische maatschappij, een maatschappij waar mensen werden beloond op basis van hun capaciteiten, liet haar niet toe om ook maar de kleinste sympathie te hebben voor een raciale toekenning van rechten en kansen. In haar officiële discours zag ze internationale sancties niet als een goede manier om het regime tot zijn einde te brengen. Sancties zouden namelijk niet enkel het regime aantasten, maar ook de verarmde zwarte bevolking. Daarenboven was de moderne Zuid-Afrikaanse economie volledig in staat om de weggevallen import zelf te produceren. Sancties zouden daarnaast in de Apartheidsrethoriek worden afgeschilderd als onderdeel van een Communistisch complot, iets dat de blanke achterban enkel nog  meer onbeweegbaar zou maken om compromissen te zoeken. Natuurlijk zat er achter dit officiële discours ook een geopolitiek kantje: Het blanke Zuid-Afrika werd gezien als een trouwe bondgenoot in de Koude oorlog. Omringd door Angola, Mozambique en Zimbabwe, waar de Sovjet Unie en Cuba een flinke vinger in de pap hadden te brokken, keek Zuid-Afrika het “rode gevaar” constant in de ogen. En het rode blok keek terug: Zuid-Afrika was met zijn natuurlijk rijkdommen en ontwikkelde industrie een gewilde prijs. Het ANC zou zijn geïnfiltreerd door blanke communisten, het waren geen bevrijdingsstrijders maar marxistische terroristen. In wezen zag slechts een handvol Westerse overheden het ANC graag komen, Thatcher was er gewoon eerlijk over.


Maar een wrange nasmaak blijft bestaan in Zuid-Afrika. Ten eerste was het ANC veel minder communistisch dan werd gedacht door het Westen, en de nauwe banden die het had met de Communist Party waren in de eerste plaats het gevolg van een gedeeld doel, namelijk de afschaffing van Apartheid, en niet als gevolg van een gedeelde ideologie. Thatcher en de conservatieve partij in Groot Brittannië onderkende ook het feit dat de guerrilla strijd van het ANC in de eerste plaats het gevolg was van de overheid haar gewelddadige repressie  van vreedzame ANC acties. Ook de effecten van de internationale sancties werden onderschat. Een IMF rapport uit 1990 erkent dat de economie wel degelijk leed onder de sancties. Een groot deel van de import werd simpelweg vervangen door nationale productie, maar deze nationale productie was duurder waardoor overheid en burgers geld verloren. Daarenboven zorgde het wapenembargo er voor dat de regering geen toegang meer had tot hoogtechnologische wapens. Verder gaven de sancties Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijders een moreel steuntje in de rug, dit psychologisch effect zorgde zowel voor grotere internationale en nationale steun voor het ANC en andere vrijheidsbewegingen. 


Hoewel Thatcher zeker geen voorstander was van het raciale Zuid-Afrikaanse beleid, was haar voorzichtige houding ten opzichte van het blanke minderheidsregime zeker niet hulpzaam in de weg naar het democratische Zuid-Afrika. Uiteindelijk werd Apartheid onderuit gehaald niet door een kille Iron Lady, maar door een zwarte man die na een leven van onderdrukking en gevangenschap naar voor kon komen met een boodschap van verzoening, gelijkheid en diversiteit.




[i] Onder President Botha zijn leiderschap werd apartheid voortgezet zei het in een minder strikte vorm. Zo werden onder andere gemengde huwelijken toegelaten. De onderdrukking en politiegeweld gingen echter door onder zijn leiderschap. ANC leiders en kantoren in het buitenland werden aangevallen door Zuid-Afrikaanse speciale troepen, martelpraktijken en onwettig aanhoudingen bleven dagelijkse kost. Hij was openlijk tegen een staat waarin zwarte meerderheid iets te zeggen had.